sobota 6. dubna 2013

Sobota pátek střídá... 


V pátek jsme měli návštěvu. Přijela mladší sestra Janina s Járou. Společně jsme povečeřeli (podával se pivní guláš s domácím chlebem), poladili outfity a pak jsme vyrazili ještě s Ewou na koncert do Domažlic. Hrála v3ska. Kapela, která vždy dodá energii a osvěží tělo i mysl. Večer jsme si všichni báječně užili. :) 




Cestou zpět jsme od Járy dostali na ochutnání pivo z Německa. Těšili jsme se na degustaci, ale nakonec nás přemohla únava a my jsme odpadli a spali a spali a spali... :)

V čase, kdy normálně bývá navařeno, naklizeno a bytem se line vůně sobotního oběda, se u nás stále nic neodehrává. Žádné kouzlo se nestalo. Zbytek rodiny už začíná hlásat nějaký nedostatek... 
Co teď? Co uvařit? Kdybych nebrala ohled na ostatní, já bych si klidně dala rajskou pytlíkovku do hrnečku, nebo kuskus, nějaký se zeleninou a pořádně ostrý. Možná by mi stačila i milovaná Moravanka. Klidně jen tak na vidličku. Maso bylo zmrzlé a čas utíkal... 


Oloupat brambory, nastrouhat, klepnout dvě vajíčka, rozmáčknout 4 stroužky česneku, osolit, opepřit, ovonět majoránkou, zasypat polohrubou moukou (napůl s hladkou) a doplnit mlékem... 
No jo, jenže mléko někdo vypil.... Ještě že mám kefírové houbičky. Slila jsem kefír a použila místo mléka. Hokus pokus. A světe, div se! Výsledek velmi překvapil, vošouchy byly vláčné a velmi chutné. A moji tajnou epizodu s kefírem nikdo nepoznal... :)

Vošouchy a Daník... 



A protože na mě něco leze, mám rýmu, škrábe mě v krku a cítím se slabá, večeři jsem dlouho zvažovala a přitom ujídala kysané zelí. Kvůli vitamínům a chuti, kterou mám v poslední době ze všech nejradši. 
Nakrájela jsem chléb ze včera a obalila jej v rozšlehaných vajíčkách. Osmažila, ozdobila čím kdo chtěl a na světě byly "smaženky". Zbytek chleba jsem nakrájela na kostky a opekla do křupava na sádle a uvařila něco, co by mi mohlo ulevit. Po všech stránkách...


Moje česnečka

Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, osmahneme, přidáme na kostky nakrájené brambory, plátky česneku (asi 5 stroužků na menší rendlík - cca 3 porce) a zalijeme vodou, Osolíme, opepříme, přidáme špetku drceného kmínu a je - li třeba kousek bujónu. Vaříme do změknutí brambor. Dochutíme majoránkou, kterou rozemneme v dlani, aby se uvolnilo lépe aroma a přidáme ještě dva utřené stroužky česneku, už nevaříme! Lehce brambory v polévce rozmačkáme, ale necháme některé kostky i celé. Polévka se tímto mírně i přirozeně zahustí. Nalijeme do pořádného hrnečku a přidáme několik kapek velmi ostré omáčky chilli (vídáte ji například v čínských restauracích) a sníme ještě horké!

Polévka má grády a v počátku nachlazení je velmi účinná. Mohu jen doporučit... 




A jaký lék "Co dům dal" používáte vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat