neděle 31. ledna 2016

Chlebová polévka z "velké Šumavy"... 

Tento recept mám od své mamky. A ta jej má zase od Pepy z Nových Hutí.

Pepu jsem, jakožto poslední z rodiny, poznala, popovídala s ním a jeho ženou u našich v Merklíně, podaroval mě ozdobným zrcátkem v krásném koženém pouzdře, postěžoval si na neustávající kašel a já mu na oplátku poradila, co mi pomohlo v době, kdy jsem měla vleklý zápal plic a antibiotika, chemoterapeutika a podobné drijáky už nepůsobily. Pulmoran. Prostě jen průdušková směs s tímto názvem z lékárny, pěkně s medem a nešidit podávání! Pít teplé a klidně stokrát denně. Pak se dějou, panečku, divy! 
Pepa seznámil mojí "malou" sestřičku Janinu s Járou a přivedl ji na "velkou", jak já říkám, Šumavu. Rozuměj, "velká", taková ta pravá, syrová. Samý kopec, samá stráň, samá voda, lesů ráj... 
"Malá", taková ta naše, dědinatá, milovaná. Ta Sušická. 
Najít takovou shodu mezi dvěma se nedaří v lidském životě často, byl to osud, snad ještě zhůry požehnán a jeho kroky nakonec naplněn. Bože, jak Ti jsou si podobní! 


Našim otevřel obzory a vyprávěl jim čarokrásné příběhy, které zažil. Naučil je spoustu užitečných věcí, včetně toho, jaká ta velká Šumava je blahodárná a mocná a mamina po desetiletích zjistila, že když je tam, dýchá se jí i s jejím těžkým asthmatem moc dobře a bez podpůrných prostředků. 
Jeho žena zas vyprávěla co a jak si v té chalupě vaří a pečou a vyrábí. 
Pro mě moc inspirativní zážitek, povídat si s lidmi, jako jsou oni dva. 
Pepa druhý den zemřel... 
Náhle. 

Ale ti, co ho znali, vědí, že prostě splnil účel svého věrného putování Šumavou i životem, předal, co měl, obohatil koho mohl a spojil svoji rodinu s tou mojí. 
Moc Ti, za ty dva, teď už tři, děkuji, Pepo!



No a tahle polévka je odkazem na Tebe a tvou ženu, jednou malou vzpomínkou, kterou si v srdcích uchováme a při každé její rychlé přípravě můžeme přemýšlet nad tím, co všechno jste tam v horách asi prožili. 

A tady je. Rychlá a ryzí, laskavá i mocná. 
Tak jako Šumava sama... 



Co vlastně potřebujeme na rendlík této polévky: 


  • dva tlustší krajíce chleba na kostky
  • dvě vejce
  • drobet mouky
  • vývar, nebo vodu
  • kmín, majoránka
  • sádlo
  • česněk 
  • polévkové koření - pažitka, petželka, nebo libeček
  • a klasicky sůl a pepř

Na sádle orestujeme trochu drcenýho kmínu a hladké mouky, pomalu zalijeme vodou, osolíme, opepříme.  
Přidáme všechen chleba a přidáme tak dva stroužky rozetřenýho česněku a v ruce přemnutou majoránku. 
Mícháme, vlijeme vejce, dále mícháme... 
S láskou dochutíme bylinkami, dle možností čerstvými, nebo sušenými .
Polévka je příjemná, chlebem zahuštěná i voňavá a lehce stravitelná.

Dobrou chuť! 


Žádné komentáře:

Okomentovat