úterý 2. února 2016

V hlavní roli mrkvička... 

Mrkev je zdravá a poslední měsíce ji kupujeme ve velkém. Nejen díky našemu králíkovi Kájovi, který ji chroupe ráno, co ráno. :) 
Zavzpomínala jsem na jeden pokrm, který jsem jedla v Ulrichshofu. Byl v bio kvalitě, jak je u našeho hotelu zvykem a byl upečen dětem k obědu. Trochu jsem ho pozměnila podle možností naší lednice i sebe. Ráda bych si ho zapsala, abych si časem zase mohla oprášit něco, co nám moc chutnalo. 


Mrkvovo-masové koule

500g mletého masa
4 najemno nastrouhané mrkve
sůl, pepř
trochu adžiky
vajíčko
hrstička strouhanky

Vše smícháme spolu, ochutíme podle chuti a možností. Nebála bych se přidat špetku kari, nebo garam masaly. Vytvarujeme koule, které naskládáme do pomaštěného pekáčku, mírně podlijeme vodou a upečeme v troubě. 

Podáváme jako hlavní chod s bramborovou kaší, přelité výpekem a nebo jako teplý předkrm se zeleninovým salátkem. 


Další v řadě je typicky školková mrkvičková polévka s krupičkou a vajíčkem. 
Vlastně jedna z nejlepších a nejjednodušších na světě. :) Pamatujete? 



Mrkvová polévka s krupicí a vejcem

Máslo
4 nastrouhané mrkve 
kmín
sůl, pepř
případně zeleninový bujón bez zbytečných hovadin
2 vajíčka
4 lžíce krupice (spojené v troše vody)

Na másle opražíme mrkvičku a drcený kmín. Zalijeme vývarem a dosolíme, zlehoučka opepříme. Polévku necháme asi 10 min, ať se pojí. Pak vlijeme krupičku a vejce. Provaříme. 

Dalším chodem, který následoval u nás na nedělním stole bylo krůtí maso s mrkví na kari a rýže. 




Krůtí maso s mrkví a kari

Olej
Cibule
500 g krůtího masa na kostky
4 mrkve
Kari
Sůl, pepř
Hořčice, asi dvě lžíce
Trochu mouky na zahuštění s vodou, je-li potřeba

Na oleji orestujeme cibuli a maso, přidáme mrkev, okořeníme, přidáme hořčici a zalijeme vývarem.
Necháme dusit doměkka. Je-li třeba, trošičku zahustíme, ale ne moc!

Podáváme s rýží. 


Dobrou chuť! 

Žádné komentáře:

Okomentovat