V hlavní roli mrkvička...
Mrkev je zdravá a poslední měsíce ji kupujeme ve velkém. Nejen díky našemu králíkovi Kájovi, který ji chroupe ráno, co ráno. :)
Zavzpomínala jsem na jeden pokrm, který jsem jedla v Ulrichshofu. Byl v bio kvalitě, jak je u našeho hotelu zvykem a byl upečen dětem k obědu. Trochu jsem ho pozměnila podle možností naší lednice i sebe. Ráda bych si ho zapsala, abych si časem zase mohla oprášit něco, co nám moc chutnalo.
Mrkvovo-masové koule
500g mletého masa
4 najemno nastrouhané mrkve
sůl, pepř
trochu adžiky
vajíčko
hrstička strouhanky
Vše smícháme spolu, ochutíme podle chuti a možností. Nebála bych se přidat špetku kari, nebo garam masaly. Vytvarujeme koule, které naskládáme do pomaštěného pekáčku, mírně podlijeme vodou a upečeme v troubě.
Podáváme jako hlavní chod s bramborovou kaší, přelité výpekem a nebo jako teplý předkrm se zeleninovým salátkem.
Další v řadě je typicky školková mrkvičková polévka s krupičkou a vajíčkem.
Vlastně jedna z nejlepších a nejjednodušších na světě. :) Pamatujete?
Mrkvová polévka s krupicí a vejcem
Máslo
4 nastrouhané mrkve
kmín
sůl, pepř
případně zeleninový bujón bez zbytečných hovadin
2 vajíčka
4 lžíce krupice (spojené v troše vody)
Na másle opražíme mrkvičku a drcený kmín. Zalijeme vývarem a dosolíme, zlehoučka opepříme. Polévku necháme asi 10 min, ať se pojí. Pak vlijeme krupičku a vejce. Provaříme.
Dalším chodem, který následoval u nás na nedělním stole bylo krůtí maso s mrkví na kari a rýže.
Krůtí maso s mrkví a kari
Olej
Cibule
500 g krůtího masa na kostky
4 mrkve
Kari
Sůl, pepř
Hořčice, asi dvě lžíce
Trochu mouky na zahuštění s vodou, je-li potřeba
Na oleji orestujeme cibuli a maso, přidáme mrkev, okořeníme, přidáme hořčici a zalijeme vývarem.
Necháme dusit doměkka. Je-li třeba, trošičku zahustíme, ale ne moc!
Podáváme s rýží.
Žádné komentáře:
Okomentovat