sobota 9. března 2013

Nepálí, ale hřeje...


Je nejvyšší čas! Semínka  našeho oblíbeného chilli putují do bílého pelíšku. A budu doufat, že ožijí. Konkrétně pěstujeme na balkóně už třetím rokem odrůdu Fresno. Plodů mají hodně a my tak můžeme dosyta užívat léčivých i chuťových účinků této "mimi" papriky. Po sklizni je pro další použití suším, vyrábím různé chilli oleje, nebo je nakládám na sladko-kyselo s cibulkami. Ale ze všeho nejradši je máme čerstvé. Zralé plody mají červenou barvu, ale dají se sbírat i dřív... Když jsou ještě zelené, jejich pálivost není tak markantní. 




Mimo chuťového požitku podporují chilli papričky i naše zdraví, podle jedné studie dokonce prokazatelně urychlují léčbu rýmy, prokrvují tělo, detoxikují organismus, v přiměřeném množství nám pomáhají trávit, hubnout a odstraňovat celulitidu. Chilli papričky působí i jako afrodiziakum... :)


Při výrobě domácích mastí často přidám chilli k "základu". Výsledkem pak je vynikající mast, která prohřívá tělo a svaly. 

A ještě zajímavost na závěr: 


V současné době je  nejpálivější chilli papričkou na světě: Trinidad Scorpion Butch T - má stupeň pálivosti
1 463 700 SHU a má takovou sílu, že se s ní musí pracovat pouze v ochranných rukavicích.
Pro srovnání: Běžná paprička Jalapeňo má něco mezi 2 500 a 5 000 jednotkami.





Žádné komentáře:

Okomentovat