čtvrtek 11. února 2016

Maria Treben - Léčivé byliny z boží lékárny...

Začtena do této staré knížky, rozhodla jsem se postupně přepsat a připomenout byliny, které je možné sbírat v našem kraji a je třeba si vzpomenout na podstatu léčení jako takového, které už je kolem nás málo ojedinělé. A přitom, jak říká páter Kneipp: 
"Na každou chorobu roste jedna rostlinka!" :)  

Díl I .


Česnek medvědí




Jarní detoxikační kůry, chronická onemocnění kůže, ale především i silná odhleňovací kůra. Pročišťuje ledviny, střeva, žaludek, zmírňuje vysoký krevní tlak a čistí krev.
Farář Kunzle říkával: "Mladí lidé by rozkvetli jako růžový záhon a vypučeli jako větvička jedle na sluníčku." ... kdyby používali denně jeho sil.

Koření: čerstvé posekané listy
Tinktura: Alkohol a nařezané listy do alkoholu 40%, nechat 14 dní na slunko, nebo teplé místo a užívat 10-15 kapek do vody denně.
Víno: Plnou hrst nasekaných listů povaříme krátce v 1/4l bílého vína, osladíme medem a po malých doušcích denně pijeme. (Při zastaralém kašli)

Heřmánek pravý



Každému dítěti by měl být podáván při křečích v břiše, vyrážkách, nespavosti, horečce, bolesti zubů, zevně na obklady očí, vyrážky, zkrásní pleť a vlasy, mast léčí i hemeroidy a rány. Upokojuje vztek.
Inhalace heřmánku zlepší rýmu a zánět dutin. Johann Kunzle vypráví o heřmánkové čarodějnici, která vyléčila nedoslýchavé kapkami z heřmánkového oleje a v něm opražené mořské cibule, kapala tyto kapky častěji do uší. Heřmánek uvařený v mléce zase aplikovala teplé na oči a ty byly uzdraveny. Jeden tkadlec nemohl spát, neodcházela mu moč. Vypil velkou lahev vína, v níž byl uvařen heřmánek a to pohár ráno, pohár večer. Pak neuvěřitelně moc močil a byl po osmi dnech uzdraven...

Používáme čaj, obklad - máčíme v mléce, páru, bylinný polštářek, heřmánkový olej, heřmánkový mast a heřmánkové víno. 

Jitrocel kopinatý


Krev, plíce a žaludek pročišťuje jako žádná jiná rostlina. Na nohy postaví i slaboučké děti. Skvělý při bronch.asthmatu tento čaj: do studené vody přidáme kolečko citrónu a jednu lžičku kandizovaného cukru, přivedeme k varu a necháme 4-5x vzkypět. Odtsavíme a přidáme vrchovatou lžičku jitrocele, možno napůl s mateřídouškou, louhujeme půl minuty. Pít 4-5x denně.

Vyléčí i staré rány. Čerstvý, na kaši. Tržné, řezné, jakékoliv. Dokonce bércové vředy. V jednom starém bylinkáři se píše: Když ropuchu kousne pavouk, spěchá k jitroceli, ten jí pomůže.. 


Kokoška pastuší tobolka


Užíváme jako čaj při různých druzích krvácení. V klimaktériu též. I na vyhřezlou dělohu.
Vynikající a léty vyzkoušená je tato metoda z velmi staré knihy o bylinách:

Když při chřadnutí svalů a končetin (atrofii) již nic nepomáhá, pak vezmi nadrobno posekanou pastuší tobolku, vyluhovanou po 10 dní v pálence (režné) na slunku, nebo v blízkosti krbu, po  několik dní ji vtírej a vnitřně ještě pij čtyři šálky čaje z kontryhelu. 

Tinktura: Čerstvou rostlinu - celou, nakrájíme, ponoříme do režné na 14 dní a necháme na sluníčku, či v teple.


Kontryhel obecný


Od dob křesťanství je zasvěcená tato bylinka Panně Marii. Pomáhá při různých ženských problémech a patáliích, v kombinaci s řebříčkem se může podávat i mladým dívkám. Odvádí vodu, posilňuje srdce, odstraňuje slabost svalů a pomáhá i při chudokrevnosti.Užívá se i při kýle od nepaměti. Každá šestinedělka by měla 5-10 dní pít mnoho čaje z této bylinky, mnoho dětí a vdovců by ubylo, kdyby to tak dělala každá.  I zvenku hojí kontryhel rány, když na ně tuto bylinku rozmělníme, čerstvou jako obklad. Nasazuje se i pití čaje při skleróze Multiplex a při těžkých poškození srdečního svalu, přičemž přidáme i mytí zvenku v oblasti srdce.

Obklad: Čerstvá bylina,  nadrcená válečkem a přiložená na místo nemoci.
Čaj a přísada do koupele  - ta se zakládá studená den předem, pak jen zahřeje a přileje do lázně.



... a tak náš Stvořitel ve své dobrotivosti nechal vyrůst pro každou chorobu jednu rostlinu. Nemůžeme mu za to ani dost poděkovat...

Žádné komentáře:

Okomentovat