pondělí 15. února 2016

Oslavy všech srdcí...

Letos jsme si dárek naplánovali společně, společný. Teprve nás čeká, proto neprozradím... 
A tak jsme oslavovali tento svátek jednoduše rodinně a s pocitem, že myslíme jeden na druhého a protože navíc vychází na neděli, slavili jsme ve jménu lásky, dny dva.  

Zatímco David stavěl postýlku, začetla jsem se o topinamburech. Věděli jste, jak jsou zdravé, že se jim říká jeruzalémský artyčok, nebo také diabetická brambora? A že gurmánští francouzi je považují za nejlepší původní zeleninu na přípravu polévky? Já to netušila... A tak jsem z nich také udělala polévku. Tak lehkou a jednoduchou, že rozum nad tím stojí, jak dobře a bohatě chutná! Děkujeme Renče za úrodu!


  • Jedna cibule a jeden stroužek česneku
  • Trošku másla
  • Vývar, nebo voda
  • Oloupané topinambury, nakrájené na kostky
  • Sůl, pepř
  • Bylinky
Na másle zpěníme cibulku a česnek, přidáme topinambury a 10 min společně orestujeme. Pak zalijeme vodou, nebo zeleninovým vývarem tak, aby byly topinambury ponořené, víc ne. 
Povaříme do změknutí asi 25 min, mezitím dochutíme dle chuti. Rozmixujeme, ale dobré je nechat v polévce kousky tohoto skvostu, přiznané. Doplníme kouskem másla. Polévka voní a chutná po oříšcích a jiné dochucení bych ani nedoporučila. Dobrou chuť!

Mým dárkem bylo letos malé dortové srdíčko z lásky a rozhodnutí udělat po dlouhé době domácí, poctivé hamburgery, Daník o nich pořád mluví, snad vlivem reklam a vůbec, kdo by je vlastně neměl rád... Naši je ještě nejedli nikdy (nezkažená stará škola:)) a tak jsem udělala dávku všeho rovnou dvojitou a pozvala je k nám do Kolovče. 
Zavzpomínala jsem i na starý článek, ZDE.

Principem je věnovat jídlu více času, energie a lásky. Udělat si vlastní briošky, připravit si opravdu velké a co nejlepší burgery z namletého čerstvého  masa, vytvořit si doma "BBQ" omáčku a osmažit cibulové kroužky, vykoupané 30 min. v mléce, poté obalené v mouce a v pivním těstíčku a připravit trošku čerstvých salátů a zeleniny. Slaninu opražit. Chceme křupavou a voňavou. Výsledkem je óoobr hambáč, který nejde ani ústy pojmout, všechno teče kolem a hlavou vám letí pocit: Wow! 
Navíc zasytí tak, že naplněni tímto pocitem, už dlouho nebudete mít chuť zaplácnout se něčím z mekáče... :)



Valentýna nám každoročně chystají děti, ještě když spíme, přivstanou a začnou si společně domlouvat dělbu práce. Pokaždé je to tajemství mezi nimi.  Letos špatně spím, tak jsem vše ouškem vyslechla. Kristý chystá snídani a Daník prostírá, podává, co je třeba. Domlouvají se na dárečcích pro nás a společně je chystají a balí. Pak uklidí a zařídí, abychom se vzbudili. :) Moc milé! 


Tatínek mi přidal svou Valentýnku pod talíř. :) 

 Od Daníka, abych byla kreativní. "Napiš si knihu pohádek, první má téma... Mandalky za horami." :) 

Strávili jsme tedy po společné snídani příjemně "líné" ráno a pak vzali my naše děti na oběd do Klatov. Koupili jsme si hrníčky se srdíčky, každý dostal svůj a jeden jsme koupili i Michalce a mamce. Pán Bůh nám je přál a my jsme je dostali s opravdu úsměvnou slevou. :)

Cestou zpět jsme byli pozvaní na výborné Honzovy buchty a kafe do Merklína a večer na Čínu k Honzovi s Evou, všude bylo veselo... 
Přesto jsme se už těšili domů, až si užijeme i sami sebe. 

To je ale srdíček, že? A proč by ne... 

Lásky není nikdy dost! :) 

Žádné komentáře:

Okomentovat