úterý 12. února 2013

Vepřová krkovice, královna naší kuchyně... 



Krkovice je část masa z vepře domácího, která se nachází na krku tohoto zvířete. Je to maso poměrně dost prorostlé tukem. Přesto, nebo právě proto je v české kuchyni velice oblíbené a hojně používané. Maso mívá barvu lehce dočervena a je chutově výrazné, šťavnaté a pro kuchyňskou úpravu neutrální. Dá se proto využívat na různé druhy pokrmů a také připravovat několika různými tepelnými úpravami.  Krkovici koupíte běžně v obchodech a to i v BIO kvalitě, s kostí nebo bez. Můžete ji péct vcelku nebo nakrájenou na plátky, grilovat, upravovat jako závitky, rolády, podávat s omáčkami nebo smažit plátky obalené v trojobale jako takzvaný vídeňský řízek, který je velmi šťavnatý. Vhodné koření na krkovici je hlavně česnek, cibule a kmín a chuťově ji dobře doplní špenát nebo moravské zelí.
(zdroj srecepty.cz)

Ta nejlepší krkovice prý pochází z chorvatského ostrova Krk, kde mají prasátka dostatečný výběh a navíc se díky koupání v mořské vodě již nemusí solit!



Nemusela jsem dlouho přemýšlet, kterým tématem začít...



Krkovička je u nás jasná volba! A protože jsem dostala pěkně vymazlený kousek od tchýně, odhadem asi 1,5 kg, napadlo mě poprvé v životě ji upéct vcelku. Váženě poprvé. :) Kdykoliv dřív bych z tohoto kousku udělala alespoň tři omáčky, nebo vůbec tři obědy / večeře. 
Ale všechno se má zkusit a podle reakce mého milovaného a mých ratolestí to dopadlo skvěle! Masíčko se rozpadalo a spolu s cibulovým přelivem i bramborovou kaší se moc dobře snoubilo...  Navíc jsem se poučila a odteď se nebudu bát hodit i větší kus do pekáče! Ať žije krkovice! Včerejší večeře byla prostě vydatná a ještě zbylo. Asi na dvakrát... :)

A věděli jste, že toto maso obsahuje velké množství vitaminu B1, který pomáhá posilovat nervový systém a odbourávat sacharidy? Bohužel je tučnější a není vhodné pro lidi s vyšším cholesterolem nebo jinou dietou, kde je potřeba hlídat si množství tuku... 
A teď se uberme ke slíbeným receptům z naší kuchyně v Kolovči!




Pečená krkovička s cibulovým přelivem:







Suroviny: 

1,5 kg vepř. krkovice s kostí
3 cibule - nakrájené nahrubo
4 stroužky česneku - na plátky
sádlo
trochu vody na podlití - cca 1,5 dcl
sůl, pepř, kmín, sl. paprika a hořčice (tentokrát jsem použila kremžskou)

Postup: 


Krkovici pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme, prosolíme, okořeníme a potřeme hořčicí.
Na troše rozpáleného sádla ji necháme prudce zatáhnout, abychom zamezili vytékání šťávy.
Na dno pekáče položíme několik plátků sádla, nakrájenou cibuli a česnek a do této peřinky masíčko položíme. Podlijeme vodou, přikryjeme alobalem, nebo víkem a necháme péct při 180 stupních cca 2 hod. - do změknutí. Měkkou krkovičku odklopíme a necháme krátce zezlátnout pod grilem. Poté ji vyjmeme, dáme stranou, aby se odležela a byla křehčí (natáhne do sebe zpět mnoho šťávy) a výpek i s cibulí a česnekem rozmixujeme dohladka. V případě potřeby dochutíme solí. Podáváme třeba s bramborovou kaší, nebo se zelím, špenátem a knedlíčkem.

Dobrou chuť!


Plzeňský karbonát: 





Tento recept patří mezi TOP recepty u nás doma. Původně je z hovězího masa, ale protože u nás doma boduje krkovička, recept jsme si pozměnili...


Suroviny: 

4 plátky vepř. krkovičky á 150 g
2-3 lžíce sádla
1 velká cibule
1 malý rajský protlak
250 ml světlého piva
hladká mouka na obalení
sůl, pepř



Obložení: 

cibule na kroužky, hladká mouka na její obalení a 4 párky

Postup: 

Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji dozlatova osmahneme. Plátky masa naklepeme a po obvodu je měkce nakrojíme, aby se nezkroutily. Maso osolíme, opepříme, obalíme v mouce a vložíme na cibulový základ. Přidáme rajský protlak, pivo a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme dohladka, v případě nutnosti dochutíme. Maso dáme na talíř, zalijeme omáčkou a podáváme s osmaženými kroužky cibule a párkem. U nás doma jako příloha slouží nejraději bramborové placičky. 

Dobrou chuť!  


Vepřová krkovička na pivě





Krkovičku v kombinaci s pivem, smetanou a hořčicí připravuji na dva podobné způsoby. Tenhle je ale o kousíček milejší. :) Tento recept jsem nalezla na mimibazar.cz a upravila ho podle své představy.


Suroviny: 

1 kg vepřové krkovice
300 - 500 ml piva
2 PL lžíce libovolné hořčice
250 ml smetany na šlehání
sůl, pepř, trochu sójové omáčky, nebo bujónu (je-li potřeba)
sádlo


Postup:

 Maso nakrájíme na plátky nebo kousky, opepříme, osolíme. Nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme maso, orestujeme společně, přidáme hořčici a zalijeme pivem. Dusíme doměkka. Dochutíme solí a pepřem a  dolijeme smetanu. Prohřejeme už jen krátce. Maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme, nebo propasírujeme dohladka. Podáváme s čím libo jest, ale u nás doma opět bodují placičky z brambor.


Dobrou chuť!



Vepřové plátky na pivě se sušenými rajčaty







Tento recept jsem nalezla na top.recepty.cz, doma jme ho tradičně pozměnili a moc jsme si pochutnali. Tento pokrm voní Itálií, stačí použít trochu parmezánu namísto obyč. sýra a rukolu místo petrželky.

Suroviny: 

800 g vepřového masa, 
250ml piva, 
1 cibule, 
1 stroužek česneku, 
100g nastrouhaného sýru, 
6 větších sušených rajčátek v oleji, 
200 ml smetany, 
hrst nakrájené petrželky, nebo rukoly (v mém případě), 
sůl, pepř, lžička hořčice, olej 

Postup:

Vepřové maso naklepeme na plátky, osolíme, opepříme. Na horkém oleji orestujeme plátky masa, přidáme cibuli a česnek, podlijeme pivem a dusíme. Když je maso měkké, vyjmeme ho stranou. Přidáme do výpeku nasekanou petrželku, nebo rukolu, dle možností a zalijeme smetanou, prohřejeme spolu s hrstičkou sýru, dochutíme. Plátky masa na talíři přelijeme touto skvělou a netradiční omáčkou a podáváme s přílohou z brambor, rýží, nebo těstovinami...

Dobrou chuť!


Z dalších receptů, kde se dá krkovička dobře využít, přijměte zde, prosím, další inspiraci od našeho stolu:

Vepřový Ondráš:


Špízy všeho druhu: 



Víkendová klasika:



Žádné komentáře:

Okomentovat